Tumori i syrit

Tumori i syrit mund të jetë primar (shfaqet në kuadër të syrit) dhe metastatik (transmetohet nga ndonjë organ tjetër në sy). Dy karcinomët më të shpeshtë që transmetohen në sy nga një organ tjetër janë kanceri i gjirit dhe kanceri i mushkërive.

Tumoret e syve dhe orbitës mund të jenë ciste benigne, si dermoid, ose maligne, si rabdomiosrakomi dhe retinoblastomi.

Tumori më i shpeshtë i syrit quhet karcinom ba sal cel. Ky tumor mund të zhvillohet rreth syrit, por rrallë mund të përhapet edhe në pjesët e tjera të trupit. Lloje të tjera të tumoreve në sy janë karcinomi squamous, karcinomi sebaceous dhe melanomi malign. Ky tumor mund të diagnostikohet me biopsi histopatologjike dhe me analizë imunohistokimike. Shumicës së pacientëve të prekur me këtë lloj tumori mund t'u ofrohet hemoterapia ose radioterapia.